neem contact op >>>

Directeur Vastgoedbeheer Karim El-Guallai: “Als we onbeperkte financiële middelen hadden, was de woningcrisis morgen opgelost”

Beheer- en onderhoudsman in hart en nieren

Als kersverse directeur Vastgoedbeheer heeft Karim El-Guallai tal van ideeën over hoe Ymere haar bezit moet onderhouden. Hij is, zoals hij het zelf zegt, een ‘beheer- en onderhoudsman in hart en nieren’. “Al vanaf het moment dat ik Bouwkunde ging studeren, was ik enorm geïnteresseerd in bestaande bouw. Ik heb er mijn hele carrière omheen gebouwd.”

We hebben marktpartijen nodig om iets tegen de woningcrisis te kunnen doen. Het tempo van het toevoegen van woningen is namelijk afhankelijk van de financiële middelen.
Karim El-Guallai

Kennisdeler en expert

Zijn staat van dienst spreekt voor zich: begonnen als opzichter bij een woningcorporatie, vervolgens aan de slag als consultant om te adviseren over corporatiebezit, om via de aannemerij bij Ymere te belanden. Hij beschouwt zichzelf als een kennisdeler: niet voor niets draagt hij de NVDO (Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud) een warm hart toe en heeft hij zich als consultant onder meer beziggehouden met de totstandkoming van de NEN2767 (de norm voor het meten van de fysieke kwaliteit van gebouwen). Ook is hij expert op het gebied van BREEAM-NL en BREAAM-NL In-Use, een certificeringsmethode op het gebied van duurzaamheid, die verder reikt dan alleen vastgoed.

Innovatief samenwerken

Hij steekt gelijk van wal: “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in conceptueel denken, met als belangrijkste onderwerp: hoe kunnen we het beheer en onderhoud van onze complexen op een efficiënte en goede manier doen en onze dienstverlening optimaliseren, zodat klanten – in dit geval onze huurders – daar profijt van hebben.” Als nieuwbakken directeur brengt hij op dat gebied vanzelfsprekend ook een nieuwe, eigen visie met zich mee. Want, zo zegt hij zelf, de dynamiek van een grote organisatie als Ymere, vergt dat er op een innovatieve manier samengewerkt moet worden met de markt dan nu het geval is.

Complexe processen

In zijn korte tijd bij de woningcorporatie – hij startte in januari 2024 - is het Karim opgevallen dat de dynamiek van de processen aanzienlijk complexer is dan bij de kleinere woningcorporaties waar hij hiervoor binnenkwam. “De processen zijn hetzelfde, maar de dynamiek is anders. We werken in een fantastisch gebied, de Metropoolregio Amsterdam, met veel bijzonder bezit. We zitten zowel in een stedelijke omgeving als in een natuurrijke omgeving, een tegenstrijdigheid die veel verschillen met zich mee brengt. Zulke complexiteit hebben andere woningcorporaties veel minder.”

Onderhoud afstemmen

En dat vraagt het nodige van de organisatie, legt Karim uit. “Het vergt van ons dat we meer integraal en multidisciplinair denken. Bijvoorbeeld, op het moment dat we aan de slag gaan met het beheer en onderhoud van onze complexen, dat we niet alleen kijken naar enkel het schilderwerk, maar dat we het volledige plaatje zien. Dat je het onderhoud van het dak afstemt met het onderhoud van de gevel.” Uiteindelijk profiteren zowel de bewoner als de corporatie daarvan, respectievelijk doordat het onderhoud van een woning in zijn geheel wordt aangepakt in plaats van in delen, en doordat het ertoe leidt dat mutatiewoningen op die manier minder lang leeg hoeven te staan.

Marktpartijen nodig

Over de woningcrisis waarin Nederland verkeert, is hij duidelijk: “We hebben marktpartijen en de overheid nodig om er wat tegen te doen. Het tempo van het toevoegen van woningen is namelijk afhankelijk van financiële middelen. Vanuit Vastgoedbeheer kunnen we ervoor zorgen dat woningen op een dusdanig niveau zijn dat onze huurders er zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten.” Uiteindelijk vind ik dat ook het meest waardevolle aan mijn werk: het realiseren van mooie, duurzame woningen waar mensen prettig in kunnen (blijven) wonen.”

Meer van dit soort verhalen?

Onze gedreven collega's delen hun blik op gebiedsontwikkeling en vastgoedinvestering: van ontwikkelmanagers en projectontwikkelaars tot directieleden.

Photo (1)