neem contact op >>>

Klaartje Molthof, directeur Portefeuillevernieuwing bij Ymere: “Betaalbare kwaliteit bereik je door meerjarige samenwerking met partners”

Kennis uit verschillende vakgebieden

Klaartje Molthof is begonnen als architect (INBO), daarna heeft ze als commercieel directeur bij een tweetal ontwikkelende bouwers gewerkt (BAM Wonen en Plegt-Vos) en nu beleeft ze als directeur Portefeuillevernieuwing bij Ymere een soort full circle-moment, lijkt het. “Elke keer dat ik in mijn werk een ‘stoeltje’ ben opgeschoven, nam ik de kennis van het vakgebied ervoor mee. Toen ik bouwer werd, snapte ik goed waar architecten mee worstelden. En nu, als ‘maatschappelijk belegger’, begrijp ik heel goed waar bouwers en ontwikkelaars tegenaanlopen."

Betaalbaarheid wordt een steeds grotere uitdaging. Er is sprake van een spanningsveld tussen enerzijds een cap op de huren en anderzijds het gegeven dat de loon- en bouwkosten duurder worden.
Klaartje Molthof

Duurzame en betaalbare huurwoningen toevoegen

Een belangrijke doelstelling van Ymere is het toevoegen van duurzame, toekomstbestendige en betaalbare huurwoningen – voornamelijk sociaal en deels middenhuur – om de woningcrisis het hoofd te kunnen bieden. Volgens Klaartje kan dat alleen maar door vooruit te kijken naar de ontwikkelingen in de woningmarkt en door langjarig samen te werken met andere partijen.

Zo is Ymere een van de initiatiefnemers van NH Bouwstroom, waarbij de betrokken partijen niet per project denken, maar projecten juist in een (bouw)stroom zetten. “Naast het bundelen van de vraag met een aantal corporaties, wordt ook het aanbod vanuit bouwers en producenten gebundeld, waardoor je een schaalvergroting realiseert en efficiënter woningen kunt realiseren.”

Delen van zoet en zuur
Bij Ymere ligt de focus op betaalbare kwaliteit. Aan de andere kant wordt die betaalbaarheid een steeds grotere uitdaging, ziet ze in de markt. “Er is sprake van een spanningsveld tussen enerzijds een cap op de huren en anderzijds het gegeven dat de loon- en bouwkosten duurder worden.”

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor handen, zoals het verdichten van binnenstedelijke locaties en het delen van het zoet en het zuur, legt Klaartje uit. “De corporaties hebben veelal deze locaties waar je kunt verdichten. Door op die locaties slim samen te werken met marktpartijen en het toevoegen van vrijesectorwoningen, kan een deel van deze opbrengsten weer terugvloeien naar het tekort in de sociale huurwoningen."

Samenwerking tussen Ymere en AM
Vanuit die gedachte ontstond in 2023 ook de samenwerking tussen Ymere en AM door in de hele MRA gezamenlijk projecten te doen. Door ‘slim’ en ‘op een grotere schaal’ en ‘een langer tijdspad’ samen te werken, willen we komen tot betere en meer betaalbare woningen, is de gedachte.

Klaartje: “We hebben een gezamenlijk ‘mandje’ van projecten, waarvan we zeggen: dit zijn kansrijke projecten om in samen te werken. Bovendien is dat mandje schaalbaar: zowel qua regio als qua tijdspad. Zo kunnen we op strategische locaties woningen toevoegen en met elkaar een haalbare business case realiseren.”

Nóg meer samenwerken
Om die reden wil Ymere de komende jaren nóg meer de samenwerking opzoeken. Dat geldt overigens niet alleen voor het verdichtingsvraagstuk, maar ook voor de energietransitie, licht Klaartje toe: “We zouden nog meer moeten samenwerken met de nutsbedrijven als het gaat om de energietransitie.

Onze voornaamste uitdaging, naast het toevoegen van betaalbare huurwoningen, is het verduurzamen van onze woningportefeuille, en vanwege de wijzigingen door o.a. de Woningwet kunnen we dat niet meer volledig zelf betalen. Daarom is samenwerking nodig, met marktpartijen, met nutspartijen en met gemeenten.

Meer van dit soort verhalen?

Onze gedreven collega's delen hun blik op gebiedsontwikkeling en vastgoedinvestering: van ontwikkelmanagers en projectontwikkelaars tot directieleden.

Photo (1)