Arjan de Vries (directeur Slokker Vastgoed): “Zie participatie als een kans, maar stel wel duidelijke kaders”
Samenwerking is een belangrijk goed
Samen ga je niet alleen sneller, samen kom je ook verder. Vanuit deze filosofie doen we wat we doen: iedere dag werken aan de meest waardevolle nieuwbouwprojecten. Met andere woorden: samenwerking is een groot en belangrijk goed. Daarom lees je hier ook regelmatig verhalen van onze co-makers en samenwerkingspartners.
Eén van die partners is Slokker Vastgoed, met wie we onder andere aan Ripperda (zie boven) en De Entree in Haarlem werk(t)en. Kortom, meer dan voldoende aanleiding voor een gesprek met directeur Arjan de Vries.
We zijn niet alleen maar bezig met het ontwikkelen van woningen, we leveren een bijdrage aan het woongeluk van toekomstige én bestaande bewoners.
Klein wereldje
Het is geen verrassing dat de bijna-vijftiger aan het roer staat van Slokker Vastgoed, want aan het begin van dit decennium liep Arjan er ook al rond. Toen als onder andere ontwikkelaar en regiomanager en nu, na een aantal omzwervingen, als directeur. “Het is een klein wereldje hè… We hebben altijd contact gehouden, tot op een gegeven moment gevraagd werd: ‘Er komt hier een plekje vrij voor directeur, is dat iets voor jou?’ En zo ben ik teruggekeerd op het oude nest.”
Participatie zien als kans
Een belangrijk thema binnen vastgoedontwikkeling is participatie. Steeds vaker gaan buurtbewoners (of andere belanghebbenden) in de aanloop naar de realisatie van een project zich roeren. “Zie participatie niet als een moetje, maar als een kans. Buurtbewoners weten nu eenmaal veel meer over de buurt waarin je iets ontwikkelt. Je moet openstaan voor anderen en die kennis benutten om je plan beter te maken. Maar je kan niet iedereen tevredenstellen. Dus op een gegeven moment is het belangrijk om duidelijk te zijn over de kaders.”
De rol van groen
Uiteindelijk gaat het bij het ontwikkelen en realiseren van een gebouw of een buurt niet alleen maar over het huis, merkt hij op. “Het gaat ook over de community. Je wil dat de mensen er fijn en gelukkig wonen en dat ze zich comfortabel voelen bij hun buurt en buren.” Daarin is bijvoorbeeld ook een rol voor groenvoorzieningen weggelegd, aldus Arjan: “Groen werkt niet alleen verbindend, het is ook goed voor de gezondheid. We proberen ook echt op die manier breder naar ons vak te kijken; we zijn niet alleen maar bezig met het ontwikkelen van woningen, we leveren een bijdrage aan het woongeluk van toekomstige én bestaande bewoners.”
Op zoek naar circulaire oplossingen
En dat moet ook, want ontwikkelen gaat allang niet meer enkel om zoveel mogelijk woningen toevoegen. In een land als Nederland, waarin de ruimte beperkt is, de meningen talrijk zijn en we collectief in een woningcrisis verkeren, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een van die factoren is de balans tussen betaalbaarheid en duurzaamheid. Dat weten ze bij Slokker Vastgoed ook.
“Wat ik leuk vind en waar we – net als Ymere – veel mee bezig zijn, is het bedenken van antwoorden op toekomstige opgaves. Ik geloof er bijvoorbeeld echt in dat houten woningen de toekomst zijn. Dat is nog wel eens een dilemma, omdat je er – op dit moment - kostentechnisch minder woningen voor terugkrijgt dan bij traditionele bouw, maar ik vind dat kortetermijndenken. De markt voor houtbouw is heel erg aan het veranderen en wordt steeds betaalbaarder. Uiteindelijk gaat het om de vraag: ‘hoe kun je met elkaar blijven zoeken naar meer circulaire oplossingen, terwijl het betaalbaar blijft?’”
Samen verantwoordelijkheid nemen
Als we hem vragen naar de belangrijkste knop(pen) om aan te draaien wat betreft het oplossen van diezelfde woningcrisis, is het antwoord even politiek correct als treffend: “Het gaat erom dat we kijken wat er wél kan. Als we ons laten belemmeren door wat er niet kan, werkt dat niet constructief. Slokker Vastgoed is een club die met beide benen op de grond staat. We kunnen wel denken dat we de hele wereld kunnen veranderen, maar dat is niet zo. Laten we de projecten oppakken die dicht bij ons staan en met elkaar kijken waarin we elkaar kunnen aanvullen. Daar moeten we beiden – Ymere en Slokker Vastgoed – onze verantwoordelijkheid in nemen.”