neem contact op >>>

Ontwikkelmanager Ruben van der Spek (Haarlem): “Sociale woningbouw betekent scherp aan de wind zeilen”

Een zakelijke blik is essentieel

“Als we gebieden ontwikkelen, dan doen we dat met in ons achterhoofd dat we het over honderd jaar nog steeds in beheer hebben.” Was getekend, Ruben van der Spek, ontwikkelmanager voor de regio Haarlem. Na twee bouwkundige studies werkte hij eerst als projectontwikkelaar bij een aantal commerciële bedrijven, waarna hij in 2019 bij Ymere terechtkwam. “Een zakelijke blik is essentieel voor het realiseren van de gigantische opgave waar we als woningcorporatie voor staan.” Je kunt iedere euro tenslotte maar één keer uitgeven.

We kijken voortdurend naar hoe we steeds weer slimmer kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door te kiezen voor modulair of industrieel bouwen. Je probeert niet alleen de kostenkant efficiënter in te richten, maar ook efficiënter te ontwerpen.
Ruben van der Spek

Steeds slimmer en efficiënter
Dat maakt het werk van een ontwikkelmanager een (leuke) uitdaging, vindt Ruben. “We kijken voortdurend naar hoe we steeds weer slimmer kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door te kiezen voor modulair of industrieel bouwen. Je probeert niet alleen de kostenkant efficiënter in te richten, maar ook efficiënter te ontwerpen.” In de praktijk houdt dat in dat Ymere kijkt naar welke conceptdragers het belangrijkst zijn bij een project: waar moet je meer geld aan uitgeven, en welke dragers kunnen wat doelmatiger worden ingericht? Dankzij decennia aan (ontwikkel)ervaring is het steeds duidelijker hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen ontwikkelen en ontsluiten.

Gebiedsontwikkeling van A tot Z
Ruben: “We hebben een grote in-house afdeling die gebiedsontwikkeling van A tot Z kan begeleiden. We denken zowel vanuit een concept als vanuit de toekomstige bewoner, maar houden tegelijkertijd het technische en het financiële aspect in ons achterhoofd. Doordat we de kennis over al die facetten intern hebben, hoeven we het niet in te kopen en kunnen we bovendien tot een integraal plan komen.” Daar blijft het echter niet bij. Het gaat tenslotte niet alleen om het realiseren van een fraai nieuwbouwproject, maar ook om wat je met bestaande bouw doet.

 

Voortdurend toetsen
Daarbij is het namelijk vaak de vraag of hetgeen je een flink aantal jaren geleden bedacht hebt, nog wel past bij de maatschappelijke vraag en bij wat de wijk nodig heeft. Ruben: “Daarom definiëren we vanuit het bestaande vastgoed ook voortdurend onze eigen woningopgave. Dat houdt onder meer in dat we kijken naar welk bezit we hebben en of dat nog aansluit bij de gebiedsopgave.” Dankzij data-analyses en de juiste onderzoeksvragen kan Ymere een helder antwoord op zulke vragen formuleren. Vervolgens is het met die antwoorden weer makkelijker (en dus efficiënter) om een goed concept te ontwikkelen, dankzij alle kennis die in huis is.

Vraag en aanbod
Tot slot, de huidige woningcrisis: wat kun je daar – behalve bouwen, bouwen en nog eens bouwen – tegen doen als woningcorporatie? “Het is van belang dat we ervoor zorgen dat de match in orde is, dat vraag en aanbod overeenkomen. Dat gezinswoningen daadwerkelijk worden betrokken door gezinnen en dat er in eengezinswoningen ruimte is voor senioren.” Daarom ligt de focus van Ymere op dit moment onder andere op het investeren in complexen met driekamerwoningen, dichtbij voorzieningen, zodat senioren hun te grote en niet gelijkvloerse gezinswoning kunnen inruilen voor woningen die beter bij hen passen.

Meer middenhuur is een oplossing
Wat Ruben betreft mag het percentage middenhuur dat vanuit Ymere wordt aangeboden, ook best omhoog. “De woningcrisis gaat niet alleen om sociale huurwoningen; het gaat evengoed om middenhuur. Het oplossen ervan gaat dus óók over het gat dichten tussen deze twee soorten huurwoningen. Wonen is een basisbehoefte die iedereen heeft, en dat wij daar met ons werk een bijdrage aan kunnen leveren, dat is mooi.”

Meer van dit soort verhalen?

Onze gedreven collega's delen hun blik op gebiedsontwikkeling en vastgoedinvestering: van ontwikkelmanagers en projectontwikkelaars tot directieleden.

Photo (1)