Projectontwikkelaar Tosja Backer (Tudorpark): “We werken in totale openheid met andere partijen – en dat leidt tot vertrouwen”
Van traineeship naar Tudorpark
Het werken als architect – middenin de crisis – was niet helemaal wat ze ervan verwacht had, bekent projectontwikkelaar Tosja Backer aan het begin van het gesprek. Bovendien was ze tijdens haar opleiding Bouwkunde niet voor niets afgestudeerd in de richting van woningbouw; het was tijd om daar écht iets mee te gaan doen. Ze besloot een traineeship tot projectontwikkelaar te volgen en zo belandde ze ruim zes jaar geleden bij Ymere.
Alles duurt ook gewoon langer als iedereen zijn kaarten tegen de borst houdt. Op het moment dat je vanaf het begin zegt: dit is mijn begroting en dit zijn de parameters, dan weet iedereen waar ie aan toe is.
Efficiënte grondexploitatie door minder hiërarchie
Tudorpark was een ‘gebied dat eerst niets was’, legt Tosja uit. Al in 1996 werd in het zuiden van Hoofddorp een stuk grond gevonden, waarvoor de toenmalige stadsarchitect van Haarlemmermeer een concept bedacht. Het idee? Een onderscheidende wijk waar mensen echt specifiek wílden wonen, in plaats van dat ze ernaartoe trokken omdat ze in de rest van de stad niets konden vinden. “Al vanaf het begin af aan trekken we hier samen op met Dura Vermeer: we hebben samen met hen een VOF opgericht en draaien gezamenlijk de grondexploitatie. Dat zorgt ervoor dat het een stuk minder hiërarchisch is. Bovendien voel je allebei de verantwoordelijkheid voor het leveren van zo hoog mogelijke kwaliteit én ben je flexibel.”
Regelgevingsdrang
Dat laatste bleek wel toen op een gegeven moment duidelijk werd dat het financieel aantrekkelijker was als Dura Vermeer meer eengezinswoningen zou ontwikkelen, en Ymere meer appartementen. Waar zulke plannen doorgaans vaak al in beton gegoten zijn, kon er nu nog tijdig in geschoven worden. Een verademing.
Tosja: “Landelijke en gemeenteregels bepalen praktisch alles: van duurzaamheid tot beeldkwaliteit. Het aantal regels én de adviseurskosten die daarmee gepaard gaan zijn zo toegenomen dat het lijkt alsof alles vast ligt. Gelukkig zijn wij best innovatief, en kunnen we daarop inspelen door de manier waarop we samenwerken met nieuwe partners, maar ook door bijvoorbeeld concepten als flexwonen.”
Neuzen dezelfde kant op
Die samenwerking is gelijk iets waar ze zelf ook wel weer haar voldoening uithaalt – ook al is het tegelijkertijd ‘het meest uitdagende aan haar werk’. “Heel veel mensen voortdurend in beweging krijgen. Je hebt vaak mensen met tegengestelde belangen óf mensen met hetzelfde belang, maar met een andere pet op. Maar als dát allemaal eenmaal gelukt is, en we kunnen met een opleverfeestje het succes van een mooi gebouw vieren, dan ben ik blij.”