Projectmanager Peter Blonk: "Onze vastgoedwaarde blijft op peil doordat we leefbare en prettige wijken ontwikkelen”
Leefbare en prettige wijken
Toen Peter Blonk een flinke tijd geleden aan de balie bij een van de rechtsvoorgangers van Ymere begon, verwachtte hij niet dat hij anno 2024 als projectmanager bij de afdeling Portefeuillevernieuwing aan het werk zou zijn. Als afgestudeerd socioloog en ‘liefhebber van mens en steen’ is dat echter geen verrassing: “Onze vastgoedwaarde blijft op peil doordat we leefbare en prettige wijken ontwikkelen.”
We hebben hier in Nederland geen achterstandswijken zoals de Parijse banlieues, doordat we altijd aandacht hebben gehad voor ruimtelijke ordening en het mengen van wijken, zowel fysiek als socio-economisch."
Vogelaarwijken
Volgens Peter fluctueert de taak van een woningcorporatie continu. “Aanvankelijk lag de focus alleen op het toevoegen van goede, betaalbare huizen. Tegenwoordig is onze scope veel breder, en vinden we het óók belangrijk dat die huizen in fijne wijken staan.” De geboren en getogen Amsterdammer (‘een echte Noorderling’) draait al een flinke tijd mee bij Ymere en was in het verleden onder andere verantwoordelijk voor de aanpak van de vogelaarwijken en zag met eigen ogen hoe zo’n wijkgerichte aanpak hielp om deze wijken uit de negatieve spiraal te halen.
Een holistische visie
“We hebben hier in Nederland geen achterstandswijken zoals de Parijse banlieues, doordat we altijd aandacht hebben gehad voor ruimtelijke ordening en het mengen van wijken, zowel fysiek als socio-economisch. Corporaties hebben daar altijd een heel belangrijk aandeel in gehad; je kan de inrichting van wijken niet alleen aan de marktwerking overlaten.” Dat doet Ymere volgens hem op geheel eigen wijze, door onder andere eerst een hele goede analyse van een gebied te maken en daarin ook de geschiedenis ervan mee te nemen. “We kijken er met een hele brede blik naar, door ook na te denken over hoe de samenleving verandert, hoe de stad van de toekomst eruitziet en door samen met onder andere de afdeling Conceptontwikkeling een compleet plan te maken. Dat maakt ons een professionele ontwikkelaar en aantrekkelijke samenwerkingspartner.”
Het belang van goed beheer
Een goed functionerende wijk valt of staat echter óók met een goede visie op het beheer ervan. Dat gaat veel verder dan een enthousiaste en doortastende wijkbeheerder. Goed beheer begint al bij juist materiaalgebruik, legt Peter uit: “Als je bijvoorbeeld naar seniorenwoningen kijkt, waar veel mensen met een scootmobiel doorheen rijden, dan werk je met andere muurbekleding dan in een reguliere woning.” Om die redenen wordt het beheer daarom al in de ontwikkelingsfase meegenomen, wat weer goed past bij de holistische kijk die Ymere erop na houdt.
Snel veranderende omgeving
Gebiedsontwikkeling – en woningbouw in het algemeen – betekent overigens wel dat je de kijk op zaken voortdurend moet bijstellen en aanpassen, vervolgt hij. “De snel veranderende omgeving maakt het leuk en lastig tegelijk. Nieuwe wetgeving en de voortdurende inflatie waardoor bouwkosten opeens omhoog schieten maken het tot een hele dynamische omgeving waarop je steeds moet bijsturen.” Lachend: “Maar het werk moet ook niet te makkelijk zijn…”
De waan van de dag
Uitdagingen zijn er – gelukkig voor Peter – dan ook genoeg. “Koers houden in iets waar je in gelooft en daarbinnen ook keuzes durven maken, terwijl de omgevingen waarbinnen je beweegt heel erg wisselen: van onze eigen strategie tot aan de politiek. De dingen die we doen hebben effect voor de komende vijftig jaar, en als je je laat leiden door de waan van de dag, worden er soms slechte keuzes gemaakt. Daar moet je weerstand aan durven te bieden en soms ook ‘nee’ durven zeggen.”