neem contact op >>>

Ontwikkelmanager Paul van Moorsel (Amsterdam Noord & Oost): "Wij maken juist gebieden waar we zelf ook een groot onderdeel van blijven uitmaken"

Méér dan alleen het ontwerp

Vroeger had ontwikkelmanager Paul van Moorsel één droom: architect worden. Heel wat jaren later besloot hij Bouwkunde te gaan studeren en ontdekte hij gaandeweg dat zijn interesse een stuk breder was: “Toen ik eenmaal ging studeren, kwam ik erachter dat het veel interessanter was om je met méér bezig te houden dan alleen het ontwerp van een gebouw. Vanuit daar ben ik me verder gaan oriënteren en heb ik me uiteindelijk meer gefocust op projectontwikkeling.”

Wij maken juist gebieden waar we zelf ook een groot onderdeel van blijven uitmaken. Daarom kijk je er toch met andere ogen naar: je hebt er tenslotte veel voor over dat het goed blijft functioneren.
Paul van Moorsel

Meer dan een fijne en duurzame woning

Paul begon in 2015 als ontwikkelaar bij Ymere en is sinds een kleine anderhalf jaar als ontwikkelmanager verantwoordelijk voor de nieuwbouwprojecten in Amsterdam-Noord. Volgens hem is het feit dat Ymere ook ná ontwikkeling aanwezig blijft in een gebied, wat ze van andere ontwikkelaars onderscheidt. “Veel projectontwikkelaars ontwikkelen een gebied om het te verkopen aan beleggers of kopers. Wij maken juist een gebied waar we zelf ook een groot onderdeel van blijven uitmaken. Daarom kijk je er toch met andere ogen naar: je hebt er tenslotte veel voor over dat het goed blijft functioneren.”

De balans tussen duurzaam en betaalbaar

Een van de thema’s waar Paul zich (ook) mee bezig houdt, is duurzaamheid. “Dit thema is heel breed, maar Ymere hééft het niet zo breed. We kunnen niet alles tegelijkertijd doen. Mijn rol in de praktijk is kijken naar het optimum tussen duurzaamheid en betaalbaarheid.”

Niet voor niets is het duurzame aspect van projectontwikkeling een wezenlijke uitdaging als het gaat om het bijbouwen van woningen. Paul: “Er zijn niet veel knoppen meer om aan te draaien.  We willen niet kleiner of minder duurzaam bouwen, of minder betalen voor dezelfde kwaliteit. Ik wil ervoor waken dat we betonnen bunkers gaan bouwen waar we later spijt van krijgen; het moet ook op de lange termijn goed zijn. Dat betekent dat we zo efficiënt mogelijk moeten bouwen, op goede kavels, waar de woningen zo efficiënt mogelijk op passen, en dat we weinig geld uitgeven aan de basisopzet van gebouwen.”

Pragmatisch opstellen

Hij vervolgt: “Wij moeten – nog meer dan anderen - balanceren tussen kosten en kwaliteit.” Dit zorgt soms voor ingewikkelde discussies en uitdagingen: alle neuzen dezelfde kant op krijgen is wat dat betreft geen vanzelfsprekendheid. “Het is voor ons zaak dat we zélf een goede visie uitdragen als het gaat om dit soort onderwerpen en dat we ons pragmatisch opstellen. Niet alleen maar klagen, maar ook met voorstellen komen.”

Berlijnse Plattenbau

De belangrijkste vraag van iedere (werk)dag is: hoe zorg je voor een fijne leefomgeving (of een gebouw dat als een fijn thuis voelt), maar niet te duur is. Paul: “Dat is iets waar we iedere dag mee bezig zijn. Je kunt iedere euro maar één keer uitgeven. Een alternatief is bouwen à la Berlijnse Plattenbau, maar dat is óók niet de oplossing. Het gaat erom dat je goede en dierbare gebouwen neerzet die lang mee gaan en goed te beheren zijn. Maar dan is het wel lastig om de sociale huur nét dat beetje extra te geven.”



Samen op zoek naar oplossingen

Ook om die reden gaat Ymere vanuit haar rol als ontwikkelaar en maatschappelijk belegger het liefst zo vroeg mogelijk aan tafel met haar partners, legt Paul uit. “Zo kunnen we al vroeg in het proces samen met anderen slimme oplossingen verzinnen, dan maak je de grootste slagen. Er zijn echter ook plekken waarbij dat niet lukt, omdat partijen de kaarten tegen de borst houden. Gelukkig werken steeds meer commerciële ontwikkelaars wél zo – zij willen ook graag samen op zoek naar oplossingen.”

Meer van dit soort verhalen?

The proof is in the pudding. Onze gemotiveerde mensen delen hun blik op gebiedsontwikkeling en vastgoedinvestering: van projectontwikkelaars tot directieleden.
Photo